Tuesday, September 18, 2012

kembali pulang . yeaaa !

Assalamualaikum

Hai readers ! rasanya dah makan tahun biarkan blog ni tak ber'update' . huhu . mesti korang semua rindu dengan post-post dari aku kan . ahaks . terperasan pulak . hehe . acually aku update ni pun sebab nak share dengan korang projek DIY aku . terkejut ke aku ade projek DIY ? betul weyh . da lame da aku menceburkan diri dengan projek-projek DIY ni . tapi aku tak lah pro sampai bole buat macam-macam design bagai . aku minat dari zaman sekolah lagi . member-member rapat je yang tahu pasal minat aku ni . ok la . back to the topic . aku nak tunjukkan macam mane nak menghasilkan kotak ( kotak ke ? hentam saja la labu . ) segitiga ni . benda alah ni aku buat khas untuk wedding member aku . mampu sponsor benda ni je dik non . actually idea ni aku ciplak dari majalah PESONA PEGANTIN . first time aku buat untuk wedding aku . then aku gunekan lagi sekali idea ni untuk wedding member aku pulak . cuma masa wedding aku tu complicated la sikit . tiru majalah bulat-bulat . hihi . untuk member aku punya ni pulak aku tak gunakan banyak bahan macam dalam majalah tu . aku try untuk jimatkan bahan and masa . seriously semua ni aku dapat siapkan dalam masa 3 hari je . tapi dengan bantuan ibu kesayangan aku la . kalau aku sorang rasanye makan bulan jugak . haha . :p ok la . kalau asyik membebel je sampai bila nak start projek kan . lets follow the step .

STEP 1

sediakan bahan-bahan seperti:

1. kertas A4 berwarna (ikut citarasa masing-masing)
2. ribbon (ikut citarasa masing-masing)
3. gam
4. gunting
5. pisau potong kertas
6. stapler


STEP 2

kertas A4 dibahagikan kepada 4 bahagian .
potongkan kertas A4 tersebut menjadi 4 bahagian .


STEP 3

gamkan dihujung bahagian kertas yang telah di potong tadi .


STEP 4

gulung dan lekatkan kertas yang telah diletakkan gam tadi . 


STEP 5

lipatkan bahagian bawah dan stapler kan .


STEP 6

masukkan gula-gula (yang ni terpulang pada masing-masing nak letak ape)
stapler kan bahagian atas dengan ribbon


DONE !

senang bukan ? selamat mencuba . :)

daaaa !

No comments:

Post a Comment