Friday, April 22, 2011

how to design a cute header for the beginner like me !

Assalamualaikum .

Hi readers ! ok . actually entry ni aku buat khas untuk kakak senior ku yang tersayang . :) just nak tunaikan permintaan dia . sambil-sambil tu bole share dengan korang semua care-care aku design headers . :) aku nak ajar pun aku takde la expert mane sebenarnye . aku standard beginner je lagi . takpe la . kalau kite share ilmu yang sikit pun, manfaatnye dua kali gande kan . ok la . meyh nak tunjukkan kat korang care aku design header ok . :)


1st sekali kite mesti la kena ade software yang bole digunakan untuk membuat design . software yang aku gune untuk buat design ialah adobe illustrator . sumpah korang kena belajar gune software ni . mudah gile kerja korang dalam bab-bab men'design' kalau gune menatang ni . even sekarang ni ade yang lebih latest lagi dari CS3 . aku cume mampu gune CS3 je . biase la . name pun beginner . *padahal takde duit nak install CS5* . hehe

ini lah adobe illustrator


aku jugak gune adobe photoshop . tapi tak banyak la . photoshop ni aku just gune untuk crop or edit-edit gambar . contah macam header aku before ni . kan ade gambar aku . so, aku edit la sikit-sikit bagi cantik resolution untuk gambar tu .


ni pulak adobe photoshop . aku gune CS2 je . -.-


lagi satu software yang aku kolaborasikan dalam bab-bab men'design' ni ialah photoscape . korang semua mesti tau kan pasal photoscape ni . aku suke edit kat photoscape ni sebab simple . just klik ape yang kite nak da berubah semua . sesuai la untuk beginner macam aku ni . hehehe .


photoscape !


ok . selesai memperkenalkan kesemua software yang aku gunekan . :) eh ! perlu ke kenal kan software ? semua orang tau kot . huhu . *saje la tu nak mencapup* . ah ! lantak la kan . aku nak share je pun . huhu . tibe-tibe emo ea . tak pasal . :P . ok la . ok la . lupekan . lesson number 2 is aku nak tunjukkan macam mane aku design header aku ok . 


1st - new file ! (adobe illustrator)




2nd - set korang punye image size ! (adobe illustrator)


size yang aku suke gune kalau buat header 800 x 300


after set size . korang akan dapat bentuk macam ni . :)


3rd - insert la ape-ape yang korang nak ! (adobe illustrator) .


fill la ape-ape color yang korang nak untuk buat background .


then, insert la text yang korang rase sesuai untuk header korang . kalau nak insert text, korang bole klik kat bahagian tool sebelah kiri tu . pastu nak edit font korang edit kat bahagian sebelah kanan tu . ok !


pastu, insert la gambar korang . tu pun kalau korang nak letak la . aku tak pakse . ikut kreativiti masing-masing la kan . before insert gambar, korang edit-edit la kat photoshop or photoscape dulu . gambar kat atas ni, aku tak edit sebab tuan punye gambar da edit dulu . kalau korang nak belajar care edit gambar, korang bole refer kat graphic designer or graphic student tak pun care paling mudah korang bole refer kat youtube je . :)


4th - jadilah sang header yang di idam-idamkan !


yeah ! credit to IEDA JAMALUDIN


ok . aku mintak maaf sebab aku tipu . header ni aku ade edit-edit sikit gune photoshop and photoscape . maafkan aku ea korang . laen kali aku post entry pasal edit gambar pulak ok . :D tu saje dari aku . ok bai . mwaaa . *nak amek hati je* :P

Tuesday, April 19, 2011

wah ! baru suda .

Assalamualaikum .

Hi readers ! just nak bagitahu korang yang blog aku da laen sekarang . tengok tu . header pun da bertukar . template and background pun bertukar jugak .wah ! suke tak ? suke tak ? before ni aku pakai yang ala - ala kewanitaan gitu . first-first tengok macam cantik . tapi da lame-lame tengok aku pun naek bosan . korang apatah lagi kan . hehe . aku tukar pun sebab tak nak la semua readers aku bosan bile nak bace blog aku yang da tersedia bosan ni kan . hehehe . kononnye kecik hati la tu . meluat mak nyah . hehehe .  ok . jom kite tengok ape yang aku da tukar . lets go bebeh !

1st - header !

old header !
ni la header lame aku . bosan kan . pastu gambar nak ala - ala FL kan . maaf ye FL . tiru gaye awak buat peace . :D

new header !

ni pulak header baru aku . yang aku pakai sekarang ni la . hehe . ala - ala budak kindergarten gitu ! comel kan . hehe . anak sedare aku pun suke tengok tau . so, korang pun should be suke tengok . bole pakse orang macam tu ? hehe . :P


2nd - layout !


aku pilih layout yang ade 2 side bar sebab senang aku nak letak iklan dari nuffnang, picture2 aku and yang sewaktu dengannye . :) eh, korang jangan lupe klik kat iklan-iklan yang aku advertise kan tu ok . kerjasama anda amat dihargai . terima kasih . :)

3rd - background !


dari segi background aku pilih yang colorful . saje nak bagi segar sikit mate korang . yelah aku tau blog aku ni kadang-kadang mengantukkan . oleh sebab aku tak nak bagi korang blah dari blog aku, aku pun pilih la yang colorful . hehe . hope korang suke ok . :)

4th - template !


dari segi template pulak, aku pilih awesome inc. sebab template ni nampak simple . so senang nak ubah background yang sesuai dengan template ni . kalau korang perasan . before ni pun aku pakai template ni . cume background je laen .  :)

The last one !

just nak show kat korang antara headers yang aku pernah design . sambil tu aku nak promote jugak la blog membe aku . hehe . bukan nak bangge . cume nak korang tau aku ni berbakat jugak la dalam bab-bab mendesign ni . cume tak la expert mane . tapi kalau korang rase nak suruh aku design kan headers untuk korang, aku bole tolong buatkan . hehe . free of charge tau ! cer bagitau aku ape dalam dunia ni yang free ? takde kan . sebab tu la aku bermurah hati nak buat kerje-kerje amal ni . :) at least aku bole kembangkan bakat dan kemahiran aku dalam dunia design ni . ok readers !

ni blog dyana . kalau nak kenal dengan dia, korang bole KLIK SINI

ni blog naeyma . kalau nak kenal dia, korang bole KLIK SINI

ok . tu saje untuk hari ini . saye, miszazzu melaporkan . ok bai . ok bai .

Sunday, April 17, 2011

its a ghost story ! jangan bace kalau tak berani !

Assalamualaikum .

Hi readers ! entry kali ni adalah entry paling special yang pernah aku buat . kenape ? sebabnye entry kali ni berkisarkan cerite hantu . ha ! hantu ? sape-sape yang kenal aku pasti akan terkejut . for your information, aku tergolong dalam kategori orang paling penakut dalam dunia . sumpah ouh ! aku memang penakut . sejak azali aku memang penakut . sape-sape yang pernah duduk sekelas, serumah, sebilik or setandas (ade ke org menetap dalam tandas . ko gebang kan azu !) dengan aku, confirm menyampah . yela . setiap malam kena teman aku . pergi toilet kena teman, nak tido pun kena tggu aku tido dulu . haha . kalau korang tanye mak aku, mesti melimpah ruah comment dia pasal aku yang penakut ni . comment untuk student AF pun kalah tau kalau mak aku bagi comment pasal aku sorang ni . haha . tapi aku tabik la kat mak aku . sampai umur aku 23tahun ni pun, mak aku tak pernah jemu teman aku tau . sayang kamu lebih la mak . mwaa . mwaa . hehe . manje-manje gedik gitu . ok la . back to our title . actually aku dengar cerite ni daripada membe aku . bagi aku seram la . tapi tak seseram khurafat la . tak tahu la bagi korang . ade jugak yg classified kan story membe aku ni tak masuk akal . tapi, ntah la . aku percaye babe . sebelum tu aku nak mintak maaf dulu pada tuan punye blog yang mengeluarkan cerita ni sebab aku copy bulat-bulat dari blog dia . bukan ape . takut sebenarnye nak cerita balik . hehe . padahal pemalas kan . eh, tak ! aku memang penakut kan . hehe . ok, jom kite bace !

This story source by IEDA JAMALUDDIN . kalau nak bace cerita penuh, korang bole KLIK SINI .

19.3 - bertolak dari Putrajaya ke Sg. Petani. lebih kurang 1130 bergerak. bersama myra, y dan thila. 1st driver adalah saya.gigih memandu sehingga Tapah, berhenti makan. perjalanan seterusnya, co-pilot, thila, merangkap tuan empunya kereta, Proton Pesona [WSY 1578] yang drive. 1830 selamat tiba di Sg. Petani. usai proses pendaftaran dan sesi menghangkot segala beg dan check in, kami keluar makan di luar. sebelum balik INTURA, kami singgah di 7E membeli sedikit makanan. megi cup, milo, cheszle, eclips etc. malam nya, usai mandi dan solat, saya tertidur keletihan. myra sudah lama berlayar. oh. lupa, saya dan myra ditempatkan satu bilik. nah. myra terjaga 0300, terdengar seperti ada yang sedang memunggah plastik makanan yg kami beli di 7E tadi. gagah, myra bangun menjengah. plastik bergerak-gerak. tapi tiada siapa. aduh. gawat. sedang menjengah, myra tertolak hp saya, jatuh ke lantai. saya terjaga, bangun dan ambil hp. kembali baring di sebelah myra. selang dua minit, saya juga terdengar sama. puas baca apa yang tahu. eh, makin kuat pula bunyinya. duh! mula-mula kami diamkan. tapi sampai bila? sudah la keletihan, diganggu pula begitu. kami sepakat, telefon y di bilik sebelah, dan tumpang tidur di bilik beliau. bila malam-malam telefon, pasti mereka syak ada sesuatu yang tak kena. bertubi-tubi y dan thila bertanya. cuma saya katakan pada mereka, esok kami cerita. bermula dari malam itu, saya dan myra nekad ta mahu tidur di bilik.

20.3 - 0700, saya dan myra pulang ke bilik untuk bersiap ke kuliah. masuk bilik, lihat atas meja. nah! biskut chipsmore kami, yang kami ta usik langsung, sudah terbuka dan, hilang biskut di dalamnya dua keping. duh. cemas! tapi kami ambil keputusan, untuk tidak membuang biskut tersebut.

gambar : ini realiti. bukan fantasi. bukaan plastik itu, bukan kami yang membuatnya
kami, memulakan kuliah di hari pertama, dengan sedikit perasaan ketakutan. sudah diduga, bermacam soalan yang diajukan dari mereka. kami cerita. ada yang kata kelakar. tidak kurang yang turut sama rasa takutnya.

hari-hari seterusnya, kami meneruskan rutin seperti biasa. dan terpaksa tumpang tidur di bilik y dan thila. kasihan mereka, terpaksa berhimpit dengan kehadiran kami. maaf ya kawan? 

sudah habis tentang chipsmore? eh. nanti dulu, belum lagi. hari apa, saya kurang ingat. myra jengah chipsmore yang masih di atas meja. hilang lagi dua lah biskut di dalamnya. duh. suspen! tapi, kami masih lagi tegar untuk tidak membuang chipsmore tersebut. beberapa hari selepas itu, lagi nakal "dia" bermain dengan kami. buktinya, nah, lihat ini;

gambar : chipsmore yang ditinggalkan di tepi tingkap. betul-betul mahu bermain dengan kami
wah! memang betul-betul mahu bermain dengan kami nih. terus, tanpa fikir panjang, saya buang biskut chipsmore dan serpihan yang ditepi tingkap itu juga. tidak mengapa, bukan rezeki kami mungkin chipsmore itu.

habis? tak lagi. jangan cepat buat keputusan. hihi. biskut dah dibuang, diusiknya pula roti choco raisin, gardenia kami. lubang kecil di bawah plastik roti, dan roti terakhir dah dimakan suku. nampak kesan gigitan. tapi maaf, saya ta sempat untuk snap gambar, terus dibuang roti tersebut.

weekend di wilayah utara adalah hari jumaat dan sabtu. jumaat minggu pertama, saya dan yang lain2 ke penang. cerita penang? akan diupdate kemudian. yang saya mahu cerita, malam balik dari penang, saya dan myra nekad mahu cuba tidur di bilik sendiri. hari pertama, tiada apa yang berlaku. esoknya, cuba lagi. dan kali ni, y tidur sama di bilik kami, sebab thila pulang ke kampung nya di kedah. posisi tidur : saya, y, myra. cerita tertumpu kepada myra. malam tersebut, myra rasa kena hempap. hempap dengan apa? kalian sila fikir sendiri ya :) sesak nafas. kepala rasa berat macam nak pecah. myra dengar, macam ada orang perempuan marah-marah, baca macam jampi serapah. myra cuba kejut y, tapi malangnya, y ta dengar. myra cuba bertahan dan baca ape yang tahu. sampai "benda" tuh pergi dan gedegang! bunyi pintu bilik air. seraya itu, saya juga terjaga dan tidur balik sebab saya ingatkan, bunyi pintu tu disebabkan angin kuat kat luar. esoknya, baru myra cerita pada saya tentang kejadian itu. dan dia mengingatkan saya, semalam, tak ada hujan, dan angin pun tak kuat. OHEMJI ! habis yang saya dengar bunyi pintu bilik air tertutup tuh apa?

Seram kan ? seram kan ? da . aku nak tido . see entry ni aku tulis pada pukul berape . egak bulu roma wooo . ok bai .ok bai 

Friday, March 4, 2011

what a psycho stalker ?!

Assalamualaikum .

arghhhhhhhhhhh . aku sgt hot untuk entry kali ni ! ape perasaan korang kalau ade orang yg sgt suke stalker korang ? tension kan ? mule-mule tu aku tak berapa kisah sgt la kan . bile da lame-lame and then orang tu pun da makin melampau gaye stalker dia . aku pun hangin la kan . bole aku jerit lagi ? korang bagi ke tak bagi ke aku tetap nak jerit ! arrrrgggghhhhhhhhh . geramnye weyh ! sgt bodo la orang tu ! apsal ko stalker aku ouh ! b*** la ! ok . korang nak tau nape aku jadi hot sgt ? 1st, sebab orang tu suke sgt tengok-tengok aku . tengok lame-lame ok ! kalau ade orang tengok korang pun, korang akan jd tak selesa kan ? nak buat kerja pun jadi tak tentu arah . 2nd, sebab bile time aku makan, orang tu saje dtg dekat dengan tempat aku tgh makan and then buat-buat nak ambik barang la ape la . setiap hari ok ! kalau sebulan sekali aku takde hal lagi . ape niat ko ouh stalker ! cam s*** ! last reason kenape aku jd hot sgt adalah kerana orang tu sudah berada di tahap yang melampau ! aku story ea . ok . dekat office tempat aku praktikal, ade dua surau . satu surau dalam office and satu lagi surau luar office . surau dalam office tu cume untuk orang-orang berpangkat je . cikai-cikai tak bole gune surau tu . bapak berkire kan ! lantak la . malas nak ambik port . surau yang kat luar tu pulak untuk lower staff . kirenye aku ni tergolong dalam kategori lower staff la . biase la . praktikal je kot . ape darjat kan nak solat dekat surau 1st class dalam office aku tu . alamak . da story over the top pulak . ok . selalunye aku pergi solat zohor dekat surau lower class tu la . nak di jadikan cerita, aku selalu solat tak kunci pintu surau tu . tapi kenape hari ni aku rase macam nak sgt kunci ! so, aku pun kunci la . tengah-tengah khusyuk bersolat ni, tibe-tibe ade orang ketuk pintu surau tu . aku buat tak tau la kan . tengah solat kot . sape ajar tengah solat bole tibe-tibe pergi bukak pintu ! so, aku habeskan solat aku . after da lipat sejadah and telekung semua, aku bukak la pintu surau tu . korang tau sape ? si stalker tu la . sumpah aku terkejut gile . selama aku solat kat surau tu, aku tak pernah nampak orang tu guna surau tu pun . aku terus keluar and blah . gile ko nak duduk situ lame-lame ! aku masuk office memang terus hot gile la kan . tu yang terus tulis blog tu . rase macam nak tendang-tendang je orang tu ! kite bako ! kite bako ! ok bai !


Monday, February 21, 2011

ingat lagi tak ?

Assalamualaikum .

Hi readers ! entry kali ni aku tujukan special untuk my IKM's siblings . ape ? korang meluat bace entry aku ? asyik-asyik pasal siblings je ? eh ! do i care ! ni blog aku ok ! korang duduk and then makan chekedees sambil bace blog aku suda ! jangan nak complain-complain ea ! cukup bagus da aku tulis blog ni tau . daripada aku buat kerja yang tak berfaedah ! eh, kenape aku tibe-tibe emo pulak ni . hahaha . tak la weyh . sumpah aku memang sayang gile siblings aku . thats why la banyak entry pasal diaorang . kalau korang rase meluat, korang tak payah la bace . sebab entry kali ni khas untuk siblings aku je . gile kerek ! haha . alaaa . korang gi la bace entry-entry lain . jangan la terus blah je . kecik hati aku tau . hahaha . aku merayu korang bace la entry aku ni . kalau korang tak faham, korang buat-buat la faham ye . da la, malas nak taip panjang-panjang . nanti kalau aku terlebih emo, blog ni aku delete terus (ade hati tu even tak terniat langsung pun) . haha :P enjoy k readers ! :D

ingat lagi tak ?
time ni kite semua baru sem satu (kalau tak silap aku la) . time ni kite kena buat backdrop Majlis Penutup Minggu Silaturrahim .
ingat lagi tak ?
Korang pun terlibat sekali kan ? ape yang penting, kerjasama ! itu lah kami  !
ingat lagi tak ?
time ni aku tak ingat kite semua sem berape . rasenye sem 2 kot . time ni kite pinjam h/p puan nak capture picture . betapa nakal nye kite kan ? tapi puan tetap sayang . hehe
ingat lagi tak ?
time ni kite semua baru sem 2 . kite kena in-charge jamuan last untuk student sem 3 . time ni korang semua temankan aku sementara tunggu kak sue ambik aku . betapa care nye korang kat aku kan . thanks kawan . :)
ingat lagi tak ?
time ni kite celebrate birthday puan . kite buat surprise party kan . sgt seronok  .
ingat lagi tak ?
time ni kite ade pesta durian . aku tak ingat sem berapa . yang aku tau time ni IKM sponsor durian . tema dia makan sampai muntah . haha .
ingat lagi tak ?
time ni aku dengan shida masuk kuiz pengajian malaysia . tengok ! korang semua datang bagi support kat kiteorang kan . alhamdulillah aku dengan shida menang tempat kedua untuk kuiz ni .
ingat lagi tak ?
time ni kite join koir sempena hari kemerdekaan . ingat lagi lagu Malaysia Baru ? haha . en. hanif yang ajar kan . even kite semua kalah . tapi, ia tetap kenangan yang terindah .
ingat lagi tak ?
time ni kite semua sem 3 . kite ade interview's assignment untuk subject BI . :)
ingat lagi tak ?
time ni kite dalam kelas en. hanif . kelas AutoCAD . pantang ade mase terluang, kite semua mesti tido kan . kononnye kalau lecturer takde tu heaven gile la dapat tido . hehe
ingat lagi tak ?
time ni kite ade activity week . eh ! korang ade lagi tak baju kelas kite tu ? sweet kan .
ingat lagi tak ?
korang pun pakai kan baju kelas purple hitam tu . :)
ingat lagi tak ?
time ni kite sem 3 . da nak dekat last sem jugak la . saje buat-buat hepy sedangkan hati sedih sebab da nak berpisah . puan pun buat-buat hepy kan ?
ingat lagi tak ?
time ni pun kite semua buat-buat hepy kan ?
ingat lagi tak ?
time ni jamuan last untuk kite semua . sedih sgt time ni . kite nyanyi ramai-ramai lagu kenangan terindah kan ?
ingat lagi tak ?
kami nampak hepy . tapi, tuhan saje yang tahu perasaan kami .
ingat lagi tak ?
time ni hari terakhir kite semua kat IKM . after ni kite semua berpisah sebab semua kena pergi praktikal . and aku ingat lagi, hari ni semua menangis bile sorang-sorang tinggalkan IKM .
ingat lagi tak ?
time ni kite semua pergi hantar report . after praktikal .
ingat lagi tak ?
time ni hepy je semua sebab dapat jumpe balik after praktikal .
ingat lagi tak ?
time ni adalah pertemuan yang tak di jangka . epul yang rancang semua ni sampai kami dapat bergabung semula . even tak semua ada .


"Ya Allah Ya Tuhanku, aku mohon supaya Engkau kekalkan persahabatan kami ini ."

Saturday, February 19, 2011

thanks all for my surprise birthday celebration !

Assalammualaikum .

Hi readers ! entry kali ni aku nak ucap banyak-banyak terima kasih kat semua yang terlibat meng'create' surprise party untuk aku . love u all tight-tight la . 


video

surprise birthday aku yang pertama sekali terjadi pada 14 Februari 2011 . time ni geng-geng IKM yang celebrate . walaupun da sipi-sipi nak kantoi dengan aku kan . hahaha . pandai ea korang cover daripada kantoi dengan aku ! anyway, sgt best birthday celebration malam tu even ade yang meng'spoil'kan birthday celebration tu . sorry ye geng . thanks for cake ye huda and shida ! thanks for sos ye yed ! thanks for tepung ye epul and sab even aku tak kena . hahaha . malam tu penuh dengan suka duka . sumpah aku akan ingat sampai bile-bile sayang ! ok, tutup cerita .

 cover baek punye !
konon-konon capture picture . hampeh !
yang ni pun konon-konon la capture picture . nak blur-blurkan aku . :P
tengok tu . cake da dekat sampai . haha
happy birthday azzu !
pesta cake weyh !

surprise birthday aku yang kedua pulak terjadi pada 18 Februari 2011 . time ni geng-geng office aku yang celebrate . aku tekankan kat sini, yang celebrate cuma budak-budak praktikal and 2 orang staff je ok . yang lain tak terlibat ok ! jangan rase suke-suke nak dpt name kat sini celebrate birthday aku . haha . sgt bongkak kan aku ! :P anyway, thanks guys !


orang kuat ! haha .

birthday cake yg sgt comel and cute . thanks :)
thanks korang !
crew-crew surprise party . hehe

pizza kau ! hebat kan . hehe
birthday girl ! wink wink
anyway, thanks pada semua . love u all damn much . mwaa . mwaa . :D